En stor del av framgången under och efter en arbetsintervju ligger i förberedelserna. Att komma välinformerad om uppdraget och bolaget bakom samt att för dig själv ha tänkt igenom svar på eventuella frågor, ger dig ett stort försprång och en god möjlighet att lyckas. Här har vi sammanfattat våra fem bästa tips på hur du förbereder dig inför en intervju.

Tips #1 – Läs på om företaget och om uppdraget
För att förstå företaget bakom uppdraget är det en bra idé att läsa på lite extra. Det kan handla om att lära sig mer om deras produkter eller tjänster, om företagets historia och om deras mål och visioner för framtiden.

Att även läsa igenom uppdraget en extra gång innan det är dags för intervjun gör att du kommer förstå både arbetsgivaren och vilken typ av person de söker bättre.

Är du välinformerad om uppdraget och påläst om företaget kommer du kunna ställa relevanta frågor som tyder på att du är genuint intresserad av din framtida arbetsgivare. Passa på att förbereda och skriva ner eventuella frågor som dyker upp när du läser på.

Tips #2 – Tänk igenom svar på vanliga intervjufrågor
Självklart kan man inte veta exakt vilka frågor som kommer ställas under en intervju, men det finns några som ställs mer frekvent än andra. Tänk igenom dina svar på frågorna och försök memorera de så gott det går.

  • Berätta om dig själv.
  • Hur är du som person?
  • Vilka positiva egenskaper har du?
  • Vilka egenskaper har du som kan förbättras?
  • Varför ska vi anställa just dig?

Tips #3 – Kom i tid
Det är ett enkelt men ett ack så viktigt tips! Ta en buss eller ett tåg tidigare än vad du brukar, se till att köra i tid så att du inte blir stressad om en parkering i närheten inte skulle finnas. En tumregel är att vara på plats ca. 10 minuter innan utsatt tid.

Om du fastnar i trafiken eller blir försenad av andra orsaker är det en bra idé att ringa och meddela detta.

Tips #4 – Tänk på detaljerna
Många bäckar små blir till en stor å, som man brukar säga. Att dubbelkolla så att man har alla ”smågrejer” på plats en extra gång kan vara en bra idé. Ljud och vibration på telefonen ska vara avstängt, gör dig av med take away-muggen från kaffet du handlade på vägen, lägg CV och eventuell portfolio i en mapp så att du enkelt hittar vad som efterfrågas.

Innan intervjun kan det även vara bra att se över din LinkedIn-profil så att den är uppdaterad med dina senaste erfarenheter.

Tips #5 – Det är OK att vara nervös
Att vara nervös är helt naturligt och ofta har rekryteraren förståelse för detta. Det är ett tecken på att man vill prestera väl och kan ge en extra skjuts när det är dags för intervju.

Kom ihåg – du har blivit kallad till intervjun för att företaget är intresserade av just dig och din kompetens.

3 extra tips för den digitala intervjun

Tips #1 – Ha koll på uppkoppling och utrustning
Se till att din internetuppkoppling är bra och stabil. Det finns inget värre än när bilden fryser och ljudet hackar. Testa webbkameran, mikrofonen och högtalaren innan intervjun. Har du möjlighet kan det vara bra att ringa ett testsamtal för att se till att allt funkar som det ska.

Tips #2 – Tänk på din omgivning och var fokuserad
Välj en plats som har bra ljus och minimalt ljud och annat brus. Se till att din bakgrund är neutral utan för många grejer som kan stjäla uppmärksamheten från dig.

Om du är hemma under intervjun är det bra att informera dem du bor med så att du slipper bli störd och kan genomföra intervjun i en lugn miljö. Stäng av TV och eventuell musik, och stäng av ljud och vibration på telefonen.

Tips #3 – Dress for success
Försök ta reda på om företaget har en dresscode att klä sig efter. Om så är fallet väljer du kläder som stämmer överens med denna. Om du är osäker på klädkoden så klä dig efter branschstandard och kom ihåg att det är bättre att vara överklädd än underklädd.

Viktigast av allt – se din digitala intervju som en ”vanlig” intervju!

Är du redo än?

Vi hoppas att tipsen ovan kommer vara till stor nytta och att du vid nästa intervju kan möta rekryteraren väl förberedd med något mindre nervositet i kroppen. Lycka till!

Är du på jakt efter ditt nästa uppdrag? Registrera dig i plattformen och ta del av alla fördelar direkt.